Nybörjarfrågor
Det är bra att tänka igenom om man funderar på att skaffa fjäderfä!
Vilka frågor har man som nybörjare? En vän till mig har blivit nyfiken på fjäderfän och självklart har han många frågor. Jag bad honom att skriva ner dessa funderingar. Självklart delar jag med mig av både frågor och svar för att utbilda andra.
1: Vanligaste skadeorsaken i deras hus/gård?
Jag skulle att de inte är jätte vanligt att det skadar sig i sina hus/gård, men de händer!
Vanligaste skadeorsaken är orsakade av rovdjur. Att man har osäkrat nät som de klämmer upp. Största misstaget att man tar hönsnät och inte putsnät. Hönsnät kan du själv rycka sönder.
Andra orsaker att rovdjur kommer in är att man lätt glömmer dörren öppen eller har en dålig låsning till dörrarna (Jag rekomenderar att ha en kastehake på alla dörrar)
Andra skadeorsaker som förekommer i hus eller gård orsakas oftast av bråk mellan dem själva. Alla fåglar är rangbyggande djur och självklart är de någon som vill klättra rangen. Höns kan tex vara riktigt elaka på varandra.
Det som har hänt mig är att de har fastnat med huvudet mellan de minsta utrymmet (som tur klara han sig!)
Hos hönsen har jag haft en del brutna klor som jag lärde mig med tiden att de är bra att klippa klorna på dem för att minska chansen för brutna klor.
Bumblefoot är en av de vanligaste skadorna på fåglar som oftast beror felaktigt underlag i gården eller huset men kan också enkelt nog att de har klivit på något.
Underlag som träflis eller grus ger en taggigt ojämnt underlag som orsakar skada. Även underlag som orsakar friktion kan orsaka bumblefoot som tex våtrumsmatta och till och med gräs.
Min mosters hund. Snäll mot fåglarna men är fortfarande inte tillåten att vara utan koppel
2: Vilka rovdjur har vilka fiender?
HUND: Jag följde en statistik för ett tag sedan. Det flesta attackerna på dina fåglar kommer från din egen hund eller en grannes hund. Men hunden är även de bästa du kan ha emot alla rovdjur. Inget av våra svenska rovdjur kommer vilja bråka med en hund. Därför är de viktigt att ha en hund du litar på omkring dina fåglar.
Bästa mot oönskade hundar är eltråd och stängsel.
RÄV: Det jobbigaste med räven är att den är extemt listig och lyckas ta sig förbi ett hinder snabbt. Det bästa du kan ha mot räv är faktiskt som jag nämnde ovan, hund.
Du kan extra säkra (eller om du inte har hund). Med stängsel/staket med eltråd.
Tänk på att räven gräver gärna under hinder. Därför är de bra att gräva ner en bit nät runt ens fågelgård i jorden. Så när räven gräver så kommer han stöta på hinder när han stöter på nätet.
ROVFÅGLAR: Det flesta rovfåglarna fruktar andra rovdjur (det själva är bytesdjur). Därför är de bra att ha attraper av tex rovfåglar eller rovdjurögon på tomten.
Hökar vill gärna ha klar sikt när de landar på ett byte därför kan man sätta upp nät eller snören för att göra de svårare för höken att landa.
De flesta fåglar (även vanliga småfåglar) gillar inte heller reflekterande saker. Därför är speglar en toppen val att ha.
Andra större fåglar som tex gäss funkar toppen som hökvakter. De har en naturligt vaktande instinkt med sitt höga honkande läte varnar de om det ser något de inte tycker om. Höken vill inte heller bråka med stora fåglar som gäss och vill helst därför inte landa.
Kråkor gillar gärna att bråka med höken. Därför ska man uppskatta kråkorna. Det finns bevisade fall att addera svarta höns till sin flock kan minska hökattacker då detta för höken ser ut som en kråka.
MINK/VÄSSLA/MÅRD
Dessa djur tillhör skräcken att få besök av som fjäderfä ägare. De är brutala i sitt dödande. Minken är en av få rovdjur som dödar för att se är kul.
De kan ta sig in i extremt små utrymmet. Bästa man kan göra är att säkra alla dessa hål! Dessa djur är främst problem om man bor nära vattendrag.
De bästa för dessa onda rackare är faktiskt katten och hunden.
Det är även sagt att gäss försvarar sin flock mot dessa djur.
GRÄVLING:
Dessa är oftast inte ett problem då det håller sig för sig själva. Så länge en grävling har något annat ställe tillgång för mat så kommer dom inte ge sig på dina fåglar, MEN om de är hungriga så är det ett problem. Inget stoppar en grävling! De går rycker panel, allt för att komma åt mat.
Bästa om man inte vill kalla ut en jägare är är att kasta ut illaluktande tygtrasor. Grävlingen har en starkt luktsinne och detta känns inte skönt för näsan!
Min grannes Hedemora Tupp
3:Vilken art klarar vårt klimat bäst om man tänker kostnads mässigt(lägre startkostnad, månadskostnad)
Alla fåglar klarar vårat klimat men de finns fåglar som kräver lite extra omtanke som tex Silke. Om man vill ha en ras som är verkligen anpassat för vårat klimat så skulle jag kolla efter lanthönsraser som finns tex på lanthönsföreningens hemsida.
Ibland dessa har man tex Hedemoran och Svensk Blå ankan.
Kostnad får man tänka så att desto ovanligare fågel, desto mer kommer den kosta.
Gäss brukar generellt vara dyrare i priset för det är svårare att föda upp.
Priset avgör också en bra uppfödare. Uppfödarna försäkrar sig om att de är allvarliga köpare när de godtar priset. På detta ska man få friska och väl avlade djur.
Silke är populära för att det är extremt sociala
4:Vilken art ska man välja beroende på om man vill ha dom för nytta eller sociala/vara lätthanterliga
Jag brukar alltid resonera att man ska välja den rasen man vill ha. Det gäller bara att jobba med dem som kyckling och vuxen.
Vattenfåglar har en mer inbyggd instinkt att undvika andra djurslag och därför inte är allt lika inära på som tex hönsen är.
Några raser som jag har lärt mig har sina nackdelar:
Paduan - Sägs ska vara mer rädd av sig pga dålig syn av hättan.
Löpankor - Är naturligt lite mer rädd av sig.
Ayam Cemani - Tupparna slåss oftast till döden.
Migoner - Bra flygare och låter mycket.
Myskankor - bra flygare och låter mycke
Jag skulle bara ha 4 höns, nu har jag 10
5:Hur stor bör en flock vara för respektive art (för att dom ska må bra å trivas/känna trygghet)?
En fågel ska aldrig vara ensam då de är extremt sociala djur av sig.
I min personlig åsikt ska höns och ankor minst vara 4 för att kunna agera som flock.
Gäss binder bra till en partner och kan därför fungera bra i par.
Det är viktigt att ha rätt mängd honor till hanar.
Ankor - 1 hane (drake) till 4 honor
Höns - 1 tupp till 10 hönor (men hos hönsen avgörs de mycket på personligheten på tuppen)
Silkeshöns - 1 tupp till 4 hönor.
Nessie har varit till Veterinären för ögonproblem
Poppi har varit till Veterinären för att hon hade problem att lägga ägg
6:Hur är det med försäkringar(kostnad,max tak för vet kostnad)?
I Sverige är det bara Agria som försäkrar fjäderfän. Det erbjuder 2 olika steg. Lilla som kostar 45kr i månaden och stora som kostar 84kr.Den lilla ersätter upp till 10.000kr och den stora 20.000.
Du kan välja tillägg på medicin som ersätter mediciner upp till 1500kr. Kostar 9kr extra i månaden.
Självrisken ligger på 800kr och en rörlig självrisk på 25%. Du kan även lägga till livförsäkring.
Vad att tänka på med försäkring i Agria ingår gratis Veterinär konsultation.
1 anläggning
7:Måste alla fjäderfän registreras?
Du måste inte registrera dina fjäderfän i Sverige MEN du måste registrera vad som kallas anläggning. En anläggning är där ditt fågelhus/gård är placerad.
Detta är för att hålla koll på smittspriding inom Sveriges fjäderfän efter flera år av jobbig fågelinfluensan.
Detts kostar 50kr per anläggning och om året.
Se Jordbruksverket för mer info
Mina löpankor smet igenom staketet väldigt tidigt
8:Är några arter mer rymningsbenägna än andra?
Jag skulle säga att alla fåglar har samma nyfikenhet att utforska okänt utrymme.
Vissa fåglar är ju bättre på att flyga. Många vanliga höns kan både flyga över stängsel eller kortare stäckor men myskankan och mignon ankor är extremt duktiga flygare.
9:Många huserar olika arter i samma boning osv, är detta lämpligt?
Man kan ha flera arter tillsammans! Detta funkar hur bra som helst. Det enda man bör tänka på är att tupparna/drakarna inte är en större ras än tjejerna.
Vissa hävdar att Silke blir lätt mobboffer runt större raser men silkesägare har observerat själv att de är Silke som styr med järnhand omkring andra raser.
Jag avråder alltid ifrån att husera höns och ankor tillsammans då det har helt olika behov och höns kan bli skadad av drakarna.
Min äldsta höna 2,5 år gammal
10: Genomsnitts ålder?
Tyvärr är genomsittsålder väldigt låg hos fjäderfän då sjukdomar och rovdjursattacker händer alldes för tidigt.
Hos de flesta hönsraser brukar snitt åldern ligga på 6-8 år men folk har rapporterat 12-16 åringar.
Hos många ankraser ligger snitt åldern ligga på 12-15år. Tyvärr hos raser som tex Pekinankor som är en köttras växa för stort för sitt eget bästa och åker på hälsoproblem och svårt att gå.
Gäss räknas bli 20-25 år men i det vilda har man hittat 40åriga gäss.
Rhododendron är extremt giftigt
11:Bör man tänka på vad man har i trädgården innan man låter sina fjäderfän gå fritt (tänker giftiga växter) eller vet dom själva vad som är ätbart?
Fåglar en generell instinkt till vad som är giftigt och brukar därför undvika dessa växter, men alla är olika individer.
När jag introducerade ankorna till min trädgård hade jag hönsnät runt en giftig buske innan jag visste hur de skulle reagera.
Det är dock bra att tänka på vad man planterar.
En hundkoja med modifierad lucka är huset till mina ankor.
12:Jordbruksverkets mini krav brukar sällan vara något att sträva efter vad gäller utrymmen, vad är mer humant?
Jordbruksverket mått är urlöjliga när det kommer till fjäderfän. Alltid desto större desto bättre.
Det finns stora nackdelar att ha ett litet hönshus på vintern. Höns undviker mörker och därför kommer spendera mycket av sin tid inne i sitt hus på vintern.
Jag rekomenderar att gå med i sociala medier grupper för sin speciella ras/art. Observera där hur andra har byggt samt storlek på hus och gård.
Egna tillägg:
Vad jag vill lägga till vad man bör tänka på
Fågelinfluensan - Denna går inte längre inte att undvika den finns året runt och höst till vår är värst. Viktigt att läsa vad för regel som gäller under fågelinfluensaperioden och om ditt område ligger inom restriktionszon.
Smittsamma sjukdomar
Det känns verkligen som höns kan få alla möjliga sjukdomar och ohyror. Lär dig att känna dessa sjukdomar och ohyror för att vara förberedd.
För och nackdelar vattenfåglar vs Höns
Vattenfåglar:
Fördelar: Friskare än höns och sällan sjukdomar drabbar dem.
Nackdelar: Vatten är allt. Du måste bara ha bra bad möjligheter. Rent vatten och vatten måste vara tillgängligt för bad även i -20 grader.
Höns:
Fördelar: Socialare och har sina egna rutiner.
Nackdelar: Kan få många sjukdomar och ohyror.
Veterinärer
De flesta exotiska veterinärer tar emot fjäderfän. Ta reda på vilka som finns i ditt område.
Det finns mer!
Även om ankor, gäss och höns är de populäraste så får man inte glömma bort att det finns fler fjäderfän att äga.
- Vaktlar
- Påfåglar
- Emus
- Pärlhöns
- Fasaner