Fjäderfäprodukter 

Vad jag använder och vad du kan använda

Något jag ofta som fråga på instagram: vad jag använder för foder, vad jag använder för strö osv. Jag säger inte vad jag använder är bäst, jag använder vad som funkar för mina höns/ankor/gäss. Därför tänkte att jag även ger förslag på vad du också kan använda i detta inlägg.

FODER

för vuxna djur

Jag har alltid resonerat att spannmål är en av de mer naturliga foder du kan ge fjäderfän. De gäller bara att veta hur du ska ge detta. Spannmål är väldigt energirikt och har inte alla vitaminer. Därför är de viktigt att ha ett vitamin tillskott om man utfodrar spannmål. Även att du anpassar mängden spannmål mot deras energibehov. Har du inte dina hönsfrigående så behövs inte samma mängd spannmål. 
För att säkerställa ett bra vitamin innehåll blandar jag även med något typ av helfoder. 


Höns 


Tillskott: VISPUMIN Multivitamin & skalade solrosfrön. 1 gång i veckan får de även flytande multivitaminer i vattnet.

Notering: solrosfrön är för att säkerställa ett intag av Vitamin E och selenium. Silkeshöns får väldigt lätt brist på denna vitamin. Att ha solrosfrön i dieten är en förebyggande åtgärd mot bristen och följd sjukdomen wry neck. 
Jag har lärt mig att använda ett foder med lågt kalcium innehåll när man har tuppar i flocken. Man ska helst ha en foder med under 1% kalcium. Tänk på att ha snäckskal tillängligt för tjejerna att äta!
Om du har en flock med bara hönor kan ett värpfoder passa bättre. 


Vintertid: krossad torkad majs
Notering: foder som torkad majs och solrosfrön ger extra värme vintertid. 


Ankor/gäss

  • Hel vete
  • Hel havre
  • Hel korn
    Notering: Jag ger mina ankor och gäss en större mängd spannmål än vad hönsen får. Detta är pga att de ska ha en lägre proteinhalt, mit vad höns kräver. Även att jag bara har han-fåglar, vilket inte kräver vitaminer och kalcium på samma vis som hon-fåglar gör.
     
  • Versele-Laga Duck Pellet 3
    Notering: Det är viktigt att ha ett foder specfikt för vattenfåglar pga deras svårigheter att absorbera niacin. Även så ska vattenfåglar ha mindre protein i sin diet. 


Tillskott: VISPUMIN Multivitamin . 1 gång i veckan får de även flytande multivitaminer i vattnet.

Vintertid: Skalade solrosfrön och krossad torkad majs


STRÖ 

Vilka är bra för vad?
Tabell längre ned 

Höns

I huset: Easy-strö 
I gården: gammalt strö från huset

Varför: Jag har testat en del olika strö för mina höns. Vad dammar minst? Vad komposterar bäst? Vad tjänar sig mest till priset?
Jag började med kutterspån till hönsen men upplevde att de fastna lätt i deras fjäderklädda fötter. Även när man plocka upp bajset dagligen så följde mycket av ströt med. Vilket gjorde att man kasta mycket strö i onödan.

Ankor

I huset: Easy-strö 
I gården: Kutterspån 

Varför: Precis som hos hönsen så försvann mycket spån när man plocka bajset. Därför valde jag även att köra Easy strö i ankhuset. Detta blev väldigt enkelt att plocka då det fick samma effekt som om man skulle rensa en kattlåda.
I deras gård är de väldigt fuktig mark, därför behövde jag ett strö med hög uppsugningsförmåga. Även pga att deras gård är så stor går de åt väldigt stora mängder. Här har alltid kutterspånet varit bäst.  


Gäss

I huset: Sommarhus - Kutterspån, Vinterhus - Halm och kutterspån

Varför: Mina gäss har 2 hus beroende på säsong. De blaskar mycket i sitt hus och deras bajs är väldigt vätskigt. Därför har jag valt att gå med kutterspån på sommaren.
Vintertid använder jag mycket halm till dem med kutterspån i botten. Syftet med detta är att ge dem en isolerande effekt och bygga mer av en "säng" för att hjälpa dem igenom vintern. 

Notering: Gäss har inte gård på samma sätt som höns och ankor. Jag har valt att ge mina en "hörna" där de kan gå under tak. Vintertid har jag täckt denna hörna med halm för att ge dem ett ställe att ta skydd från vädret.


Obs i min mening ökar träflis chansen för bumblefoot
Obs i min mening ökar träflis chansen för bumblefoot

TIPS!

Om du som jag sysslar mycket med odling och trädgård, välj ett material som komposterar bäst! På så sätt får du tillbaka dina pengar att inte köpa planteringsjord.


BAD
 Hos alla fåglar!
Lista på vattenbad längre ned 

Höns 

Sandbad: Torv
Tillägg: Torkad Lavendel

Notering: Lavendel doften har en naturlig bekämpning emot ohyra (plus att de luktar gott!)


Ankor

  • Nedgrävd större damm med pressenning 
    Notering: Denna töms i snitt varannan vecka.    
  • Mindre bad, gummibalja
    Notering: Denna har jag delvis för att ge dem lägre i rang en chans till bad men även så byter jag vatten i denna varje dag för att ge dem valet att bada i färskt vatten.
  • Grävd damm, ute
    Notering: Denna är främst för att förbättre våran mark då vi har väldigt fuktig mark. De blev lite av 2 flugor i en smäll. Den planneras att göra större med mer växter. 

Gäss

  • Grävd damm, ute

Tips på andra badval du kan ha till vattenfåglar


Läs även gärna